Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the debug-bar domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /www/webvol3/kr/ofrs3e6u6fcixd4/stage.gycom.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Svenska El-max har lossat muttrar i snart 70 år - Gycom

Svenska El-max har lossat muttrar i snart 70 år

Har du försökt lossa en åtsittande hjulmutter vet du vilka krafter som kan krävas, även om det bara är en vanlig personbil. På lastbilar sitter hjulmuttrarna fem gånger så hårt och en vanlig mutterdragare kan orsaka personskador. Därför har El-max blivit ett självklart inslag på nästan alla åkerier och serviceverkstäder.

För den oinvigde kan El-max verka otymplig i jämförelse med handhållna mutterdragare, men detta avvisas direkt av Mattias Jacobsson som är mekaniker på Jacobssons Gräv i Enköping. Som underleverantör till bygg- och entreprenadbolag har de en stor maskinpark med lastbilar och maskiner som kan väga upp till 65 ton. Däckbyten sker dagligen.

”El-max är mycket smidig. Eftersom maskinkroppen är fjädrad är det enkelt att justera höjden och rikta in den när jag ska montera och demontera hjulmuttrar. Det är som att köra en skottkärra.”

Konstruktionen är lika enkel som genial: en liten elmotor på 1,1 kW varvar upp ett stort svänghjul på 20 kg som kan rotera med 2 000 rpm och leverera ett mycket kraftfullt slag. Om muttern inte lossnar direkt brukar den lossna på det andra eller tredje slaget som uppnår imponerande 700 Nm, vilket kan krävas för att få loss 100 millimeters hjulbultar på de stora hjulen.

”Jag använder El-max varje dag och tycker den är mycket ergonomisk. Med en handhållen maskin måste jag böja mig i konstiga arbetspositioner och riskerar allvarliga vibrationsskador på händer och armar. Med El-max kan jag stå upp och låta maskinen göra jobbet. Dessutom är maskinen tystgående.”

Mattias lyfter även fram maskinens otroliga hållbarhet som saknar motstycke i dagens verkstäder – moderna produkter brukar kunna irritera sina ägare med en sorglig livslängd på några år men en välskött El-max går inte sönder.

”Min farfar köpte en El-max som vi fortfarande använder som komplement till en nyare modell. Hatten av!”

Svenskt hantverk sedan 1954

Det är inte ovanligt att människor i lastbilsbranschen nämner sin farfar – branschen är full av tradition och detta gäller även El-max som är ett familjeföretag med anor från 1950-talet. Det var Albert Söderberg som tillsammans med Folke Andersson utvecklade El-max i en liten verkstad i Göteborg redan 1954, och idag, nästan 70 år senare, är det sonsonen Tommy Söderberg som är VD för företaget. Han berättar att de bygger maskinen enligt traditionellt recept och hantverksmässiga principer med kvalitet, tradition och noggrannhet som honnörsord.

”Nästan alla åkare känner igen vår maskin och vi vill naturligtvis att våra kunder ska få den kvalitet och funktion som de förväntar sig”, säger Tommy.

Idag finns El-max på nästan varje åkeri och serviceverkstad i Norden men företaget levererar till återförsäljare över hela världen.

”Vi är bara fyra personer och bygger och sprutmålar ungefär 300 – 400 enheter varje år. Maskinen är ju väldigt hållbar så våra kunder behöver som regel bara köpa en”, säger Tommy.

Gycom förbättrar elektroniken 1981

Familjen Söderberg har ett gediget kunnande inom mekanik men behövde en partner som kunde hjälpa dem att utveckla motor och styrlåda. När de inledde ett samarbete med Gycom 1981 öppnades möjligheter att utveckla och förbättra elektroniken och ta fram fler modeller för andra marknader. El-max är därmed ett bra exempel på framgångsrik svensk mekatronik – mötet mellan mekanik och elektronik.

”Vi gick in som leverantör med ambitionen att förbättra elektroniken och vara ett kreativt bollplank”, säger Christer Bergholtz på Gycom, som nu gått i pension och kan se tillbaka på en mycket god kundrelation som varat i 40 år.

”För mig har detta inte bara handlat om försäljning. Ibland har vi träffats bara för att ta en fika”, säger han och förklarar att en personlig relation gör det enklare att komma på bra idéer.

”Tillsammans kan vi faktiskt känna oss stolta som tagit fram en mycket bra produkt med väldigt få reklamationer.”

Christer Bergholtz

Tommy Söderberg tycker också att den personliga relationen och Gycoms tillgänglighet har varit viktiga framgångsfaktorer.

”Att ha en kontaktperson ger en bättre dialog. Christer har alltid var tillgänglig och villig att dela med sig av sin kunskap. Det har hjälpt oss att ge våra kunder bra support. Dessutom har vi samma höga krav på kvalitet och med Gycoms hjälp har vi till exempel satt in en starkare motor och bytt vridreglaget till styrknappar. Jag har mycket stort förtroende för deras förmåga att ta fram förstklassiga komponenter och samtidigt ge oss goda råd.”

För ett litet familjeföretag med begränsade resurser är det viktigt med en underleverantörskedja som kan leverera just-in-time. Stora lager är dyra och El-max byggs på order.

”Ett stopp i produktionen skulle vara olyckligt. Gycoms leveranssäkerhet har varit förstklassig och det har gett oss trygghet i vår planering och produktion”, säger Tommy.