Peter Alhede har arbetat med automation i nästan 20 år, varav de senaste två åren som automationsingenjör på Gycom. Ändå upplever han att det finns massor kvar att lära, något som håller honom på tårna varje dag.

Att enbart sitta och programmera hela dagarna är inget för Peter, som tycker om när det händer saker och trivs bäst när det är många bollar i luften. De varierande arbetsuppgifterna på Gycom passar honom därför som handen i handsken.

– Många företag delar upp arbetsuppgifterna i projekt mellan flera olika parter, men här får jag göra stora delar själv. Jag får konstruera, rita, programmera, skruva och driftsätta produkten. Jag sköter hela projektet från det att det kommer in till dess att det är avslutat. Det skapar omväxling i mina arbetsuppgifter, vilket jag tycker är roligt.

Frihet under ansvar är något Peter uppskattar från en arbetsgivare. Han gillar flexibilitet och vill kunna planera och lägga upp sitt arbete på det sätt som passar honom. Att kunna ta ett tandläkarbesök och vara flexibel för att sedan jobba sent en kväll skapar enligt honom inte bara utrymme för livet, utan också engagemang och driv. Det viktigaste för att Peter ska trivas på en arbetsplats är dock att han känner att han utvecklas.

– På Gycom lär jag mig något nytt varje dag. Det känns fantastiskt att det är möjligt att ha det så efter 20 år i samma bransch.

Han fortsätter:

– Kollegor är också något som är otroligt viktigt för att jag ska trivas på en arbetsplats. Bra kollegor och roliga arbetsuppgifter går hand i hand. Om något av det inte funkar är det inte en hållbar arbetssituation för mig.

Intresset för automation föddes tidigt hos Peter och kom att prägla både gymnasieval och val av bransch. Innan han fyllt 40 år hade han hunnit arbeta som automationsingenjör på storföretag som Volvo och AstraZeneca. Att han sedan hamnade på Gycom var på sätt och vis en väns förtjänst.

– När mina barn hade blivit äldre och jag hade möjlighet att resa mer inom jobbet var jag på jakt efter något nytt. En vän och gammal kollega lade in några goda ord för Gycom som fångade mitt intresse. Jag hade tur att de sökte en tjänst som passade mig just då, och jag ångrar inte för en dag att jag började här.

När Peter inte jobbar följer han gärna med sina barn på innebandy, fotboll och skidåkning. Sport är ett av hans största intressen, främst fotboll.

– Jag är ett stort fan av Premier League, men älskar också att umgås med min familj. Det är inte mycket som slår en fredagskväll i soffan med dem, avslutar han.

Om Peter
Ålder: 39
Bor: Göteborg
Antal träningspass i veckan: ”Oftast inget måste jag erkänna. Räknar man in de pass jag tittar på blir det desto fler, haha.”
Det viktigaste för att jag ska trivas på en arbetsplats är: ”Bra kollegor och roliga arbetsuppgifter.”
Favoriträtt: ”En god grillad köttbit med en sallad.”